2008. szeptember 26., péntek

Pénteki móka

Na beépítettem a dolgokat. A féket feltöltöttem, légtelenítettem és KIÁLY :D ha tolom és úgy fékezek simán beblokkolja az első kereket, mókás. Ha ülök rajta akkor nagyon enyhén kell fékezni vele és szépen megfog.

Persze sikerült eltörni egy konzolt mert a zsír utángyártott kuplungkar vagy 5 mm el szélesebb volt, azt hittem vasból van és szét akartam feszíteni, hát nem az, hanem alu öntvény, köszönte. Még szerencse h volt a régi fékkonzolom, azt fordítva be tudtam tenni, persze így nincs rajta tükörhely (lefele áll), de az megoldható, és még szép is lesz.

Beraktam (egyelőre csak gányolva) a biztitáblát is, de hazafele villamossági boltban vettem a vezetékekre papucsokat, holnap beglasszálok és megcsinálom szépre jóra. Beraktam az indexrelét (a régi L helyet az új L helyre, a régi + helyet a B helyre kötve) és zsírul működik. Beraktam az új féklámpakapcsolót is, kicsit érdekes volt hogy a régi 1 helyett ennek 2 farka van, de viszonylag hamar rájöttem h a másikat le kell testelni, az egyikre meg felhúzni a régi vezetéket. Működik. Sztem mind1 melyik van letestelve, vagy eltaláltuk véletlenül :)

Holnap rakok a villába olajat, remélem szeretni fogja. Megcsinálom az elektronikát,

2008. szeptember 24., szerda

Szeptemberi anyagbeszerzés

Futáréknál bevásároltam.

-lökésgátló olaj 1050 ft (Repsol Moto Horquillas 15W 30, 500 ml)
-fékfolyadék 900 ft (Bosch DOT4, 250 ml)
-lábtartó gumi x2 (darabja 250 ft)
-késes hiperszuper biztitábla (1100 ft)
-5 db tartalék minden (15 és 7,5 A) biztiből (300 ft összesen)
-berúgókar gumi (200 ft)
-fékkar tárcsafékhez
-fékkar kuplunghoz, előbbihez színben illő (azaz fekete xD , összesen 1300 ft)
- elektronikus indexrelé (1500 ft)
-féklámpakapcsoló tárcsfékhez (450 ft)

Összesen fizettem 7300 ft-ot.

Kártya

Nah ma elintéztem a lejárt és elnyelődött kártyámat, és vettem ki pénzt, megejtem a bevásárlást, és pénteken újra szerelek.

2008. szeptember 23., kedd

Fékek

Nah szeptemberben már max heti 1-2 napot tudok a mocival foglalkozni, ezért ez a nagy késés. De.

Vaterán bevásároltam, vettem 7000 ft ért komplett első teleszkóp+tárcsafék mindenestül. ramaty állapotban volt, de már kivakartam a dzsuvából, lefestettem ahol kell, szal egész jó állapotba került. Holnap feltöltjük fékolajjal - remélem meg tudom magam kímélni a belső felújításról, elvégre a rendszer leszerelése előtt működött, és nem bontották meg azóta. A teló először beszerelve szorult, a franc tudja miért, de nem rugózott. Másnap (ma) szétszedtem összeraktam újra, tökéletesen működik. A kormány egy leheletnyit ferde a kerékhez képest, de asszem ez legyen a legkisebb bajunk, én észre se vettem. Nem bonyolult szerkezet, nem is kell róla semmit írni. 2 cső + egy rugó + egy szimmering. Fentről kell beletolni az olajat, majd veszek holnap (MOL lökésgátló olaj, 5W-15W-ig jó)

Tehát ebből következik hogy előre a dobféket dobtam, a telószórakat megtartottam (hátha jó lesz vmire), de a többinek sajnos nem tudom hasznát venni. A keréktengelyen alig kell valamit esztergálni hogy jó legyen, tehát megtartottam a régit (tartalékba). A csapágyak könnyen kijönnek a régi kerékből, majd kiszedem és azt is megtartom, így csak a fékdobot kell kidobni. A fékpofák jók lesznek a hátsóba, tartalék szintén.

Na lássuk. Festegettem is, a telón kívül még a műszerkonzolt és a váz egyes lekopott részeit is. Fekete fényes Hammerite, majd kiderül bírja-e a terhelést. Továbbá megjött az üvegestől az órák üvege (0 pénzért), visszaszereltem, előtte kombináltfogóval kiegyengettem picit, és egész jó lett a krómozott perem. A Vaterás bevásárlásomból hoztam még egy km órát is (ott volt egy rakat alkatrész, azt mondta az ipse válogassak :) ), ha az enyémet nem tudom bekalibrálni, majd kicserélem.

Jah és törött volt a fékkar, de ez nem gond, 500 ft.

Kis megint más: kaptam ősrégi pudvás panorámatükröket :) Egy óra alatt leszedtem róla minden nem odaillőt, szép lett, karcmentes üvegEgy jó és egy rossz hír: a menet rajta M8. Nem csavarható be az M10 helyre, viszont az a menet szét van menve, lötyög benne a cucc. Hengeres közdarabot kell csinálni: kint M10 bent M8 vagy kint 12, bent M8 és felfúrni a kuplung és fékkkonzolt. Valahogy úgy kéne megoldani hogy a stift kiszedhető legyen a kuplung oldali izén, azaz a ragasztás és a hegesztés felejtős (így nem lehet kicserélni a kart). A főfékhengeren ez nem probléma, a kar nem ott mozog, oda akár be is lehet ütni nagykalapáccsal xD

És végül egy egyelőre optikai hiba: az indexem járó motornál baromi gyors. Megoldás az elektronikus indexrelé lenne, remélem lehet kapni is mert nem szívesen csinálnék, persze megoldható az is a szocimotoros segédleteiből.

Ha valami kimaradt majd lesz még poszt.


Bevásárlólista:

MOL lökésgátló olaj 5W-15
Fékolaj vagy fékfolyadék (ezt nemtom mi fán terem, majd ilyet kérek a mocis boltban talán van vagy meg tudják mondani)
Fékkar
indexrelé (?)

2008. szeptember 3., szerda

Átírás

Nah akkor egy kis átiratási gyorstalpaló.
Az egész egyzserű, csak oda kell járulni az okmányirodába a következő dokumentumokkal:

- Forgalmi engedély (újhoz kell 6000 ft). Kapod a mocival.
-Törzskönyv (újhoz kell 6000ft) . Kapod a mocival.
-eredetiségvizsgálatról szóló papír (Google a barátunk, keresés: eredetiségvizsgálat. Még aznap kijönnek, megnézik, stb. Ez 15500 ft + (nekem) 1500 ft kiszállási díj, összesen 17000 ft
-kötelező felelősségbiztosításról szóló igazolás (mivel a biztosító a csekket kb 1 hónap után küldi, célszerű neten biztosítani (http://www.netrisk.hu/ , ez pl egy jó. Itt van a "személyes" menüpont, azon belül a dokumentumok, és kinyomtatható Igazolás címszó alatt)
-adásvételi szerződés eredeti példánya

-személyid
-lakcímkártyád

Tehát kellenek a saját irataid, a moci 4 papírja, az adásvételi, és 6+6+17+4,5=33500 Ft. Baromi sokat leemelnek az egyszerű emberről a kb 100-150 rugós mociért, amíg a 12 millás Hummernek is ezek a díjai. Mondja valaki hogy ez igazságos...

De a tanulság, hogy: Hazaviszed a mocit, és abban a percben kötsz biztit (full netes), hívod az eredetiségeseket. Kb 1 órával később érkezik az email a biztiről, leszeded az igazolást. Aznap vagy másnap jön az eredetiséges, az helyben kiírja a papírt. Ezután mehetsz is okmányirodába, ahol kb fél óra alatt megvan a cucc (ide kell 6+6+4,5 = 16,5k huf), és már tied is a moci.